Πίτα με άγρια χόρτα και χωριάτικο φύλλο

Δυσκολία συνταγής
Eύκολη συνταγή
Κατηγορία γεύματος
Κάτι γρήγορο
Δημοσιεύθηκε από
Ημερομηνία
Πίτα με άγρια χόρτα και χωριάτικο φύλλο

Yλικά:
200 μλ ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
450 μλ νερό
780 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα σόδα
2 κ.σ ξύδι
200 γρ βούτυρο ή βιτάμ
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για την γέμιση:
1 κιλό άγρια χόρτα
1 ματσάκι άγρια κρεμμύδια, αλλιώς 1 ματσάκι φρέσκο
Αλάτι , πιπέρι
Λίγο λάδι για το τηγάνι

Το πόσο τραγανό και ωραίο είναι αυτό το φύλλο θα το καταλάβετε από την πρώτη κιόλας δοκιμή.

 

 

 

  1. Ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς.
  2. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και κοσκινίζουμε το αλεύρι, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να γίνει μια ωραία μαλακή ζύμη.
  3. Αφού ομογενοποιηθούν το πλάθουμε για λίγο και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
  4. Στην συνέχεια σε ένα πάγκο ρίχνουμε λίγο νισεστέ ή αλεύρι, χωρίζουμε την ζύμη στα δυο.
  5. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο στο μέγεθος του ταψιού (28 εκ) και τρίβουμε λίγο από το βούτυρο να πάει παντού. Διπλώνουμε στα 4 και το βάζουμε στο ψυγείο.
  6. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το επόμενο φύλλο . στο σύνολο το κάθε φύλλο δηλαδή άνοιγμα και τρίψιμο το βούτυρο το κάνουμε από 3 φορές. Μπορούμε πριν ανοίξουμε την τρίτη και τελευταία φορά το φύλλο να φτιάξουμε την φάρσα.
  7. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι να κάψει και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι για 2 λεπτά, στην συνέχεια βάζουμε τα χόρτα που έχουμε καθαρίσει και πλύνει, μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αν έχει περιττά υγρά η φάρσα, πριν την βάλουμε στην πίτα τα στραγγίζουμε.
  8. Παίρνουμε το ταψί και το λαδώνουμε ελαφρά.
  9. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί, βάζουμε την φάρσα και την απλώνουμε να πάει παντού.
  10. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα , πιάνουμε τις άκρες μαζί, χαράζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 250 και μετά χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς για άλλα 40-50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
  11. Να πω την αλήθεια εγώ την έψησα στον ξυλόφουρνο και βγήκε εκπληκτική. Αλλά επειδή την έχω κάνει και σε οικιακό φούρνο θα έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
  12. Και μην ξεχνάτε η μαγειρική είναι διασκέδαση, διασκεδάστε το!!

Δεν υπάρχουν σχόλια. Δημοσιεύστε εσείς το πρώτο.

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*