- Δυσκολία συνταγής
- Eύκολη συνταγή
- Κατηγορία γεύματος
- Κάτι γρήγορο
- Δημοσιεύθηκε από
- Ημερομηνία
- April 16, 2021

Yλικά:
200 μλ ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
450 μλ νερό
780 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα σόδα
2 κ.σ ξύδι
200 γρ βούτυρο ή βιτάμ
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για την γέμιση:
1 κιλό άγρια χόρτα
1 ματσάκι άγρια κρεμμύδια, αλλιώς 1 ματσάκι φρέσκο
Αλάτι , πιπέρι
Λίγο λάδι για το τηγάνι
Το πόσο τραγανό και ωραίο είναι αυτό το φύλλο θα το καταλάβετε από την πρώτη κιόλας δοκιμή.
- Ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς.
- Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και κοσκινίζουμε το αλεύρι, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να γίνει μια ωραία μαλακή ζύμη.
- Αφού ομογενοποιηθούν το πλάθουμε για λίγο και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
- Στην συνέχεια σε ένα πάγκο ρίχνουμε λίγο νισεστέ ή αλεύρι, χωρίζουμε την ζύμη στα δυο.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο στο μέγεθος του ταψιού (28 εκ) και τρίβουμε λίγο από το βούτυρο να πάει παντού. Διπλώνουμε στα 4 και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το επόμενο φύλλο . στο σύνολο το κάθε φύλλο δηλαδή άνοιγμα και τρίψιμο το βούτυρο το κάνουμε από 3 φορές. Μπορούμε πριν ανοίξουμε την τρίτη και τελευταία φορά το φύλλο να φτιάξουμε την φάρσα.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι να κάψει και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι για 2 λεπτά, στην συνέχεια βάζουμε τα χόρτα που έχουμε καθαρίσει και πλύνει, μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αν έχει περιττά υγρά η φάρσα, πριν την βάλουμε στην πίτα τα στραγγίζουμε.
- Παίρνουμε το ταψί και το λαδώνουμε ελαφρά.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί, βάζουμε την φάρσα και την απλώνουμε να πάει παντού.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα , πιάνουμε τις άκρες μαζί, χαράζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 250 και μετά χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς για άλλα 40-50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
- Να πω την αλήθεια εγώ την έψησα στον ξυλόφουρνο και βγήκε εκπληκτική. Αλλά επειδή την έχω κάνει και σε οικιακό φούρνο θα έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
- Και μην ξεχνάτε η μαγειρική είναι διασκέδαση, διασκεδάστε το!!
Δεν υπάρχουν σχόλια. Δημοσιεύστε εσείς το πρώτο.