Τσουρέκι πασχαλινό

Δυσκολία συνταγής
Δύσκολη συνταγή
Κατηγορία γεύματος
Επιδόρπιο / Γλυκό
Δημοσιεύθηκε από
Ημερομηνία
Τσουρέκι πασχαλινό
Υλικά:
600 γρ βούτυρο
12 αυγά
600 γρ ζάχαρη
2 κιλά αλεύρι σκληρό
4 γρ μαχλέπι
200 γρ μαγιά νωπή
8 γρ μαστίχα τριμμένη
200 γρ γάλα
200 γρ νερό
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 γρ αλάτι ψιλό
1 βανιλλίνη
  1. Ρίχνουμε τη μαγιά σε μπολ με γάλα και νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  2. Σε ένα άλλο μπολ (ή λεκάνη αν κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ για 5 λεπτά περίπου, να ενωθούν καλά. Αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας πάντα στη μεγάλη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να έχει ενιαία υφή και να έχει φουσκώσει (10 λεπτά).
  3. Σε άλλο μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι και προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά. Χρησιμοποιούμε το μίξερ με τους αναδευτήρες της ζύμης για να ενώσουμε όλα τα υλικά του μπολ, μέχρι να αποτελούν ζύμη (2-3 λεπτά). Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς C για 15 λεπτά για να φουσκώσει.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το μείγμα των αβγών με το βούτυρο και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας για λίγο με τα εξαρτήματα της ζύμης και μετά με το χέρι, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο αλεύρι, μέχρι να έχετε μια μαλακή ελαστική ζύμη, που στο τσακ να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  5. Κόβουμε σε μπαλάκια τον 160-180 γραμμαρίων το ζυμάρι και το ανοίγουμε και το κάνουμε μια χοντρή γραμμή. Κάθε 3 γραμμές τις κάνουμε πλεξούδα.
  6. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με 2 αβγά και λίγο γάλα και ανακατεύουμε. Ύστερα περνάμε τα τσουρέκια με ένα πινέλο με αυτό το μείγμα λίγο πριν τα βάλουμε για ψήσιμο.
  7. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αναλόγως τον φούρνο για περίπου 50 λεπτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια. Δημοσιεύστε εσείς το πρώτο.

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*