Κούπες (Κυπριακή συνταγή)

Δυσκολία συνταγής
Δύσκολη συνταγή
Κατηγορία γεύματος
Κυρίως γεύμα
Δημοσιεύθηκε από
Ημερομηνία
Κούπες (Κυπριακή συνταγή)

Υλικά:

Για την κρούστα:
500 γρ πλιγούρι
500 μλ νερό
1 κύβο λαχανικών
4 κ.σ. αλεύρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Για την γέμιση:
μισό κιλό κιμά χοιρινό
6 κρεμμύδια ξερά
πολύ μαϊντανό (1 ματσάκι μεγάλο σίγουρα)
αλάτι
πιπέρι
λίγη κανέλα

 

 

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το ελαιόλαδο και τον κύβο λαχανικών και το αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
  2. Αφού πάρει την βράση το σβήνουμε και βάζουμε μέσα το πλιγούρι. Το αφήνουμε για 3-4 ώρες ή ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ.
  3. Την επόμενη μέρα βάζουμε το πλιγούρι μέσα στο μπλέντερ και το χτυπάμε μαζί με το αλεύρι, θα γίνει μια σφιχτή ζύμη η οποία είναι το γύρο.
  4. Την γέμιση θα την κάνουμε σε δύο στάδια. Τί εννοώ;
  5. Θα σοτάρουμε ξεχωριστά τον κιμά από τα κρεμμύδια. Ο λόγος είναι γιατί δεν θέλουμε τα υγρά από τα κρεμμύδια, οπότε αφού σοτάρουμε τα κρεμμύδια τα αφήνουμε 10 λεπτά να στραγγίξουν.
  6. Αφού στραγγίξουν τα βάζουμε μέσα στον κιμά με τον μαϊντανό, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δοκιμάζουμε και πάμε να γεμίσουμε τις κούπες
  7. Πλάστε στο χέρι σας το πλιγούρι, βάλτε την γέμιση και κλείστε με απαλές κινήσεις. Δώστε ότι σχήμα θέλετε στις δικιές σας κούπες.
  8. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η κρούστα να σκουρύνει λίγο και σερβίρουμε με πολύ λεμόνι!
  9. Και μην ξεχνάτε η μαγειρική είναι διασκέδαση.. διασκεδάστε το. Καλή απόλαυση!!
  10. VagelisTips: Μπορείτε να γεμίσετε με λαχανικά για την vegan εκδοχή τους (άπλα τέλειες και με λαχανικά)! Μην ξεχάσετε το πολύ λεμόνι!