Ντόνατς

Δυσκολία συνταγής
Eύκολη συνταγή
Κατηγορία γεύματος
Επιδόρπιο / Γλυκό
Δημοσιεύθηκε από
Ημερομηνία
Ντόνατς

Υλικά:
50 γρ βούτυρο
500 γρ αλεύρι
350 γρ ζάχαρη
170 γρ ξινόγαλο
2 αυγά + 1 κρόκο
5 γρ σόδα
10 γρ μαγιά ξερή
10 γρ αλάτι
5 γρ μοσχοκάρυδο τριμμένο
5 γρ κανέλα

 1. Αν οργανωθείτε σωστά και το πάτε βήμα βήμα σίγουρα δεν θέλετε πάνω από 30 λεπτά για να φάτε τα λατρεμένα σε όλους ντόνατς.
 2. Πάμε να ξεκινήσουμε βάζοντας το βούτυρο να λιώσει και αφού λιώσει το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
 3. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε 150 γρ αλεύρι μαζί με 200 ζάχαρη, την μαγιά , το αλάτι , την σόδα και το μοσχοκάρυδο.
 4. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε την ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε ίσα ίσα ένα δάχτυλο.
 5. Tώρα σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ξινόγαλο τα αυγά και τον κρόκο.
 6. Τα χτυπάμε καλά και προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα.
 7. Στην συνεχεία παίρνουμε τα ανακατεμένα υγρά υλικά και τα βάζουμε στα ανακατεμένα στεγνά υλικά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μην φαίνεται καθόλου το αλεύρι .
 8. Και τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα ντόνατς.
 9. Παίρνουμε 2 φόρμες στρογγυλές μια μεγάλη και μια μικρή για να δημιουργήσουμε το δαχτυλίδι στο κέντρο, οπότε δείτε τι φόρμες έχει ο καθένας , και για να καταλάβετε αν έχετε μια φόρμα 10 εκ για το κέντρο θέλετε σίγουρα 5 εκ η λιγότερο.
 10. Όση ώρα κόβουμε τα ντόνατς προθερμαίνουμε την φριτέζα ή αν δεν έχετε φριτέζα σε μια κατσαρόλα με λάδι στους 190 βαθμούς.
 11. Και μπορείτε όση ώρα περιμένετε να ανακατέψετε την υπόλοιπη ζάχαρη με την κανέλα, ώστε όταν βγουν τα ντόνατς να τα βουτήξουμε σε αυτό το μείγμα.
 12. Θέλουν περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά , θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα μόλις ροδίσουν , αφού ροδίσουν με μια τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να τραβήξουν το πολύ λάδι και στην συνεχεία τα βουτάμε στο μείγμα ζάχαρη – κανέλα!
 13. Και μην ξεχνάτε η μαγειρική είναι διασκέδαση.. διασκεδάστε το και απολύστε το!!
 14. #VagelisTip:Η ζύμη όπως θα δείτε θα κολλαει πολύ. Οπότε μην ξεχάσετε να αλευρώσετε καλά τον πλάστη που θα ανοίξετε την ζύμη και τις φόρμες που θα τα κόψετε. Ίσως θέλουν κάθε φορά που πάτε να κόψετε.