Κάπαρη

Ο θάμνος της κάπαρης είναι κοινότατος σε όλη τη μεσογειακή περιοχή. Η καλύτερη κάπαρη φύεται στη Μασσαλία και στα νησιά Λιπαρί βόρεια της Σικελίας.


Ο αγκαθωτός θάμνος κάπαρης φτάνει περίπου το 1 μέτρο ύψος. Τα φύλλα της είναι στρογγυλά , απαλά και ελαφρώς ακιδωτά . Τα άνθη της είναι άσπρα προς το ροζέ και έχουν χαρακτηριστικούς μακριούς πορφυρούς ανθήρες.


Οι θάμνοι κάπαρης συχνά φύονται άγρια και δεν είναι ιδιότροποι πολύ για ποιοτικά εδάφη και νερό. Σήμερα οι θάμνοι κάπαρης φύονται σε μεγάλες φυτείες, κυρίως στην Τουρκία, Μαρόκο και Ισπανία.


Συλλέγεται ανώριμη , πάντα κλειστή μέσα σε μπουμπούκια. Αφήνουν να μαραθούν τα μπουμπούκια ελαφρά και τοποθετείται σε λάδι, άλμη, ξύδι ή σε μίγμα από ξύδι και αλάτι.


Οι αρχαίοι Ελληνες γνώριζαν τα θετικά αποτελέσματα της κάπαρης για την βελτίωση της όρεξης, ενίσχυση πέψης και στομάχου. Η κάπαρη μπορεί να ανακουφίσει το βήχα η να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για μολύνσεις των ματιών.


Η κάπαρη χρησιμοποιείται σε σάλτσες όπως σάλτσα ταρτάρ ή σάλτσα ρεμουλάντ καθώς και σε σαλάτες. Επίσης το χρησιμοποιούμε σε πιάτα με μοσχάρι, όπως το δημοφιλές vitello tonato στην ιταλική κουζίνα.

Κατηγορίες: Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια. Δημοσιεύστε εσείς το πρώτο.

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*