Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο προέρχεται από τη μεσογειακή περιοχή, όπου φύεται μέχρι και σήμερα στην φύση. Καλλιεργείται στην Ισπανία , Γαλλία , βόρεια Αφρική και ΗΠΑ . το δενδρολίβανο αγαπά τον Ήλιο και δεν του αρέσει πολύ το νερό. Όσο περισσότερο ηλιακό φως, τόσο καλύτερο το άρωμα του.


Το δενδρολίβανο είναι αειθαλές φυτό και δεν αντέχει στην παγωνιά. Φθάνει το 1,5 μέτρο ύψος, αλλά συνήθως είναι ένας χαμηλός θάμνος μέχρι το ύψος του γονάτου.


Τα στενά γαλαζοπράσινα φύλλα του μυρίζουν όπως η ρητίνη και μοιάζουν με βελόνες. Το δενδρολίβανο έχει μικρά λιλά άνθη. Η γεύση και το άρωμα του προέρχονται από τα αιθέρια έλαια, τανίνη, πικρές ουσίες, ρητίνες, αρωματικές ουσίες και γλυκοζίδια.


Κατά την αρχαιότητα το δενδρολίβανο θεωρούταν ιερό βότανο από τους Αιγύπτιους , Έλληνες και Ρωμαίους. Ήταν ένα σύμβολο αφοσίωσης και υποτίθεται ότι βελτίωνε τη μνήμη και συμβόλιζε έτσι την σταθερότητα των εραστών. Στην αρχαία Ελλάδα οι φοιτητές φορούσαν στεφάνια δενδρολίβανου για να ενισχύσουν την ικανότητα μάθησης τους. Λέγεται ότι έδιωχνε κακά πνεύματα.


Το δενδρολίβανο καταπραΰνει τα νευρά και την κυκλοφορία του αίματος. Βοηθά στην εξάντληση, ανακουφίζει στομαχόπονους και κεφαλόπονους, απαλύνει τους ρευματισμούς, νευρίτιδες και κράμπες.

Γνωρίζατε ότι ..:


Η ξένη λέξη rosemary (δενδρολίβανο) σημαίνει ‘’δροσιά θαλάσσης’’ στα λατινικά. Ήταν αφιερωμένο στη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, την Αφροδίτη και θεωρούνταν σαν ένα σύμβολο γονιμότητας. Ένα κλαδί δενδρολίβανου τοποθετούνταν στο κρεβάτι και το φορούσαν σαν στεφάνι γάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια. Δημοσιεύστε εσείς το πρώτο.

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*