Τσίλι

Όλα τα μπαχαρικά τσίλι και πιπεριές προέρχονται από το καυτερό πιπέρι, τσίλι τεπίν. Αν και εδώδιμο της κεντρικής και νότιας Αμερικής , τα φυτά τσίλι καλλιεργούνται σήμερα σχεδόν παντού.


Ανάλογα με την χαρακτηριστική μορφή , οι καρποί τσίλι είναι στρογγυλοί η μυτεροί, πράσινοι, κίτρινοι η κόκκινοι. Είναι πράσινοι όταν είναι ανώριμοι και τελικά γίνοντα κόκκινοι. Όμως οι πράσινοι καρποί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφή και καρύκευμα. Επίσης όλοι περιέχουν μια πολύ καυστική ουσία , την καψαϊκίνη αλλά και βιταμίνες C και A.


Η προγονοί του είναι η κατευρή τεπίνη. Όλα τα διοξείδια πυριτίου του τσίλι, μπαχαρικά πιπεριάς και πιπεριών από λαχανικά προέρχονται από αυτήν.

Ήξερες ότι…

Το αποξηραμένο τσίλι είναι καυτερότερο από το φρέσκο?! Όσο μικρότερο το μέγεθος της πιπεριάς τόσο πιο καυτερή η γεύση.


Ότι υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες τσίλι και μπορούν να διαιρεθούν σε 5 είδη

  • Capsicum annum (ο πιο δημοφιλής τύπος τσίλι)
  • Capsicum Frutescens (από αυτό το σπόρο φτιάχνουν το Tabasco)
  • Capsicum Pubescens (ένα είδος τσίλι που αντέχει και στην παγωνιά)
  • Capsicum Chinense (πιπέρι τύπου habanero)
  • Capsicum Baccatum (ένα είδος που αντέχει μέχρι τους 0 βαθμούς και είναι ένας πικάντικος
  • καρπός)

Μεγάλη προσοχή:

Μην τρώτε τσίλι αν έχετε ανοικτές πληγές στην περιοχή του φάρυγγα, οισοφάγο η στο γαστρεντερικό πεδίο. Ακόμα και οι μικρότερες πληγές καίνε τρομερά όταν έλθουν σε επαφή με το τσίλι. Καλυτέρα να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε και κόβετε τσίλι ή να πλένετε τα χέρια καλά μετά το μαγείρεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια. Δημοσιεύστε εσείς το πρώτο.

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*