Η άνοιξη επιβάλλει τροφές ελαφρές, υγιεινές και με πολύ… πράσινο. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με θρεπτικά, γεμάτα μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες λαχανικά, που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την… πείνα και το βάρος σας. Πηγή ζωντάνιας και ενεργητικότητας, τα λαχανικά περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών βιταμινών και άλλων βιοδραστικών ουσιών. Περιέχουν επίσης κυτταρίνη και ένα μεγάλο ποσοστό νερού. Δηλαδή συστατικά που βοηθούν την πέψη και παράλληλα διευκολύνουν την αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων των άλλων τροφών. Οι σύγχρονοι διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει από τα λαχανικά όλα τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται, χωρίς πρόβλημα βάρους. Ακόμα, μερικοί συνδυασμοί λαχανικών, όπως για παράδειγμα το καλαμπόκι με τον αρακά ή τα φασολάκια, μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ σημαντική πηγή πρωτεϊνών.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΙΝΕΣ
Όπως είναι γνωστό, τα λαχανικά (κυρίως ο αρακάς, τα φασολάκια, τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά.) περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα φυτικές ίνες. Ο ρόλος των φυτικών ινών είναι σημαντικός, γιατί ελέγχουν και ρυθμίζουν τη διαδικασία της απορρόφησης των τροφών, χωρίς να ερεθίζουν το έντερο. Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε τροφές υψηλής περιεκτικότητας φυτικών ινών μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των εντέρων, το δεύτερο σε συχνότητα στην Ευρώπη. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι οι φυτικές ίνες αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων, καθώς και άλλων μορφών. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει και την «αντιχοληστερινική» δύναμη ορισμένων λαχανικών, που οφείλεται σε μια υδατοδιαλυτή ίνα που περιέχουν, την πηκτίνη. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καρδιολόγοι σε ειδικό συμπόσιο, κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας, επεσήμαναν ότι καρότα, μπρόκολα, φασόλια και κρεμμύδια (λαχανικά σε πηκτίνη) συντελούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, προστατεύοντας την καρδιά.
ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΥΣΗ
Προσθέστε λίγο βούτυρο στα βραστά λαχανικά, προτού τα σερβίρετε. Ψήστε στον ατμό καρότα ή κολοκυθάκια και στη συνέχεια πολτοποιήστε τα και προσθέστε λίγο τριμμένο κάρδαμο ή φρέσκια πιπερόριζα. Οι σεφ συχνά χρησιμοποιούν αυτό το μείγμα για γαρνιτούρα σε διάφορες κρεμώδεις σούπες. Εμπλουτίστε την απλή καθημερινή πράσινη σαλάτα σας, που έχει σαν βάση το λάχανο ή το μαρούλι, με καλαμπόκι, αρακά, φασόλια ξερά (βραστά), κομμάτια από αγκινάρα, λίγο ζαμπόν και λίγο κίτρινο τυρί σε κύβους. Προσθέτετε, το dressing της αρεσκείας σας και σερβίρετε με ψωμί ολικής άλεσης,
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:
•Τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα, επειδή διατηρούν περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες και μέταλλα, μέρος των οποίων χάνεται με το βράσιμο τους.
- Η ετοιμασία τους στον ατμό είναι επίσης πολύ υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, γιατί διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους
- Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι καλύτερα από εκείνα της κονσέρβας, τα οποία κατά την επεξεργασία κονσερβοποίησης χάνουν ένα μεγάλο μέρος των πολύτιμων ουσιών τους.
- Για καλή υγεία είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη 20-30 γρ.φυτικών ινών λαχανικών.
- Όλα τα λαχανικά μπορούν να σοταριστούν ωμά, αλλά και μίσο βρασμένα. Για να μην κολλήσουν στον πυθμένα του σκεύους, πρέπει να μαγειρεύονται σε πολύ σιγανή φωτιά.
- Τα καρότα και όλες οι ρίζες των λαχανικών απαιτούν σχολαστικό καθάρισμα πριν καταναλωθούν, επειδή συγκεντρώνουν πολλά βακτήρια ή άλλα παράσιτα από το χώμα. Πρέπει να τα πλένετε καλά με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό πιάτων και μετά με ένα μαχαιράκι να ξύνετε περίπου ένα χιλιοστό από την εξωτερική τους επιφάνεια.
- Καλύτερα ποιοτικά είναι τα ζωηρόχρωμα λαχανικά (ντομάτες με λαμπερό κόκκινο, καρότα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, πιπεριές και φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο).
- Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα κραμβοειδή (π.χ, μπρόκολο, λάχανο, οι ντομάτες θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά, με αντί οξειδωτική δράση.
- Ο φούρνος μικροκυμάτων προσφέρεται για γρήγορο, μαγείρεμα των λαχανικών και σας βοήθα να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.