Διλήμματα Διατροφής

Μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές, επιλέγοντας από μια πληθώρα προϊόντων τα είδη που θα βοηθήσουν τη βελτίωση της διατροφής σας. Πολλές φορές έχετε αναρωτηθεί αν πρέπει να προτιμάτε μέλι ή ζάχαρη, άσπρο ή μαύρο ψωμί, κόκκινο ή λευκό κρέας, βούτυρο ή μαργαρίνη, ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, πλήρες γάλα ή με χαμηλά λιπαρά κτλ. Η πληθώρα των διαφημίσεων γύρω από τα είδη διατροφής αλλά και η ποικιλία των προϊόντων που κατακλύζουν τα ράφια του σούπερ μάρκετ, ίσως, αρκετές φορές σας διχάζουν. Συνοψίζοντας λοιπόν τις πιο συχνές απορίες σας σχετικά με τη διατροφική αξία ορισμένων τροφίμων, σας μεταφέρουμε τις απόψεις των ειδικών, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις σωστές επιλογές.

ΑΣΠΡΟ ΨΩΜΙ Ή ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ;
Το ψωμί ολικής άλεσης στο οποίο δεν έχει αφαιρεθεί το πίτυρο(ο εξωτερικός φλοιός του δημητριακού, είναι πιο υγιεινό από το άσπρο, επειδή έχει περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και άφθονες φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αντίθετα, το άσπρο ψωμί ή το πολυτελείας είναι πολύ φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και χρήσιμο μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό γαστρεντερικό πρόβλημα.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ή ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ;
Το ελαιόλαδο είναι προτιμότερο και για τη σαλάτα και για το φαγητό, επειδή είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ως γνωστό δρουν ευεργετικά, ανεβάζουν το ποσοστό της καλής χοληστερίνης στο αίμα, μειώνοντας την κακή. Επίσης, το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, που το κάνουν να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες τα σπορέλαια, τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία όσον αφορά το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση τους. Ωστόσο, όλα τα λάδια (ελαιόλαδο και σπορέλαια) έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΛΗΡΕΣ Ή ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΙΠΑΡΑ;
Το πλήρες γιαούρτι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε θερμίδες… Όλοι οι τύποι γιαουρτιών περιέχουν ίδια ποσότητα ασβεστίου. Έτσι αποφεύγετε το πλήρες γιαούρτι, μπορεί να χάνετε λιποδιαλυτές βιταμίνες, αλλά όχι ασβέστιο.

ΑΠΟΒΟΥΤΥΡΩΜΕΝΟ Ή ΠΛΗΡΕΣ ΓΑΛΑ;
Το πλήρες γάλα συνίσταται περισσότερο, επειδή διατηρεί στο ακέραιο όλες τις βιταμίνες του (A,D,E,K). Το αποβουτυρωμένο είναι προτιμότερο σε περίπτωση δίαιτας ‘η όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας που απαιτούν μείωση της κατανάλωσης λίπους.

ΜΕΛΙ Ή ΖΑΧΑΡΗ;
Και τα δυο είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οι οποίοι τροφοδοτούν του οργανισμό με ενέργεια (θερμίδες). Ωστόσο, το μέλι είναι προτιμότερο επειδή σαν φυσικό προϊόν δεν έχει επεξεργασία όση η ζάχαρη. Επιπλέον, το μέλι περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, ενώ αντίθετα η ζάχαρη δεν αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών.

ΒΟΥΤΥΡΟ Ή ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ;
Και τα δυο αυτά προϊόντα καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, επειδή γενικά τα λιπαρά που περιέχουν είναι βλαβερά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, το βούτυρο -αν και ζωικής προέλευσης- είναι προτιμότερο, επειδή η μαργαρίνη μπορεί μεν να προέρχεται από φυτικά λάδια, αλλά θεωρείται πηγή των λεγόμενων τρανς λιπαρών οξέων. (Τα τρανς λιπαρά παράγονται κατά τη διαδικασία της υδρογόνωσης της μαργαρίνης και “ενοχοποιούνται” ότι αυξάνουν την “κακή” χοληστερίνη). Ωστόσο, τελευταίοι κυκλοφορούν στο εμπόριο και ορισμένοι τύποι μαργαρίνης που παράγονται με μια νέα τεχνολογία κατά την οποία έχει αντικατασταθεί η υδρογόνωση, με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται από τα τρανς λιπαρά.

ΚΙΤΡΙΝΑ ΤΥΡΙΑ Ή ΦΕΤΑ;
Τα κίτρινα τυριά (γραβιέρα, έμενταλ, κασέρι, παρμεζάνα, γκοΰντα κτλ.) έχουν περισσότερα λιπαρά από τη φέτα, έχουν όμως και περισσότερο ασβέστιο (σχεδόν το διπλάσιο). Γενικά, όλα τα τυριά επειδή παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες (ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Β, Ο και Ε) είναι ωφέλιμα. Το καλύτερο λοιπόν είναι να τρώτε από όλα τα είδη με μέτρο.

ΦΡΟΥΤΟ Ή ΧΥΜΟΣ;
Τρώγοντας το φρούτο ολόκληρο παίρνετε περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες οι οποίες αρχίζουν να οξειδώνονται από τη στιγμή που στύβεται. Και βέβαια, ο τυποποιημένος χυμός φρούτο, ολόκληρο ή στυμμένο.
ΛΕΜΟΝΙ Ή ΞΙΔΙ
Λεμόνι, κυρίως γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία προφυλάσσει από τις λοιμώξεις και ταυτόχρονα βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου των τροφών. Το ξίδι, εκτός από γεύση δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό.

ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ;
Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό) είναι πολύ πιο επιβαρημένο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη από το λευκό (πουλερικά, ψάρι). Είναι όμως πιο πλούσιο σε σίδηρο. Οι διαιτολόγοι συνιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος μόνο μια φορά την εβδομάδα, ενώ συμβουλεύουν να τρώμε λευκό κρέας -κυρίως ψάρι- 3-4 φορές τηνεβδομάδα.

 

Κατηγορίες: Blog